Captain Kelly’s visie op ongeluk met Boeing 737

Captain Kelly’s visie op ongeluk met Boeing 737

Vandaag (29/10/18) is bekend geworden dat in Indonesië een Boeing 737 MAX -8 van de Indonesische low cost luchtvaartmaatschappij Lion Air verongelukt is nabij Jakarta. Het is het eerste luchtvaartongeval met een Boeing 737 MAX. De Boeing 737 MAX is een relatief nieuw toestel ontworpen door Boeing.

Het kreeg FAA-certificering (de Amerikaanse luchtvaart autoriteit) op 8 maart 2017. De eerste commerciële vlucht van een MAX -8 was op 22 mei 2017 uitgevoerd door Malindo Air. De 737 MAX is gebaseerd op eerdere 737 ontwerpen. De MAX heeft andere motoren dan zijn voorgangers: de efficiëntere CFM International LEAP-1B-motoren. Ook zijn aerodynamische verbeteringen (met name split-tip winglets) toegepast en zijn aanpassingen gemaakt in de vliegtuig constructie.

Op dit moment is nog niet exact duidelijk wat het ongeluk heeft veroorzaakt, maar zodra hier meer duidelijkheid over komt zal ik op deze plek er aandacht aan besteden.

Voor vliegangstigen is dit vaak weer een bevestiging van hun angst, echter realiseer je dat een dodelijk verkeersongeval 1.700 keer hoger is dan de kans op een dodelijk vliegtuigongeval. Bedenk daarbij dat er elk jaar ruim 36 miljoen vluchten zijn, dat zijn er ruim honderdduizend per dag. Er reizen maar liefst 4,1 miljard passagiers per jaar. Volgens het WHO stierven er in 2017 wereldwijd 1,25 miljoen mensen op de weg. Dat zijn zeventien doden per honderdduizend mensen. In de luchtvaart waren dit wereldwijd veertien doden per een miljard mensen.

Verschillen tussen luchtvaartmaatschappijen

Maar de kans op een ongeluk met een vliegtuig is niet overal hetzelfde. Het land van herkomst van het vliegtuig bepaalt mede het veiligheidsniveau.

De luchtvaartmaatschappijen uit Europa, Noord-Amerika en Australië hebben relatief gezien het laagst aantal dodelijke ongevallen. Maar de luchtvaartmaatschappijen van andere continenten zijn ook nog steeds heel veilig. In plaats van een kans van 0,0000005 op een dodelijk ongeluk, is de kans 0,000005. Dit is nog steeds veel veiliger dan reizen met een ander vervoermiddel.

Helaas is het zo dat ongelukken gebeuren in het leven. Dat kan lopend, fietsend, auto rijdend, met de bus of zelfs stilzittend gebeuren. Dus ook met het vliegtuig, alleen is die kans heel erg klein, maar niet onmogelijk. Maar als dat gebeurd zoals nu, is dat groot nieuws.

Captain Kelly Otte


Geef een reactie

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*Vereiste velden